dimecres, 24 d’octubre del 2012

CRISTÒFOL COLOM.

   CRISTÒFOL  COLOM.


  
Tots els pobles, i tots nosaltres tenim, també,la nostra pròpia història, que coneixem molt bé.

  El dubte apareix, quant, estudiem l'història, les paraules narratives dels fets, poden ser, i ho son molt sovint convenients als interessos de qui les escriu o explica, o sigui, que poden tenir moltes versions, per verificar la seva veracitat, necessitem d'uns testimonis, i, és aquí, quan, gràcies a l'Art, podem trobar valuosa informació , és saber valer-se del medi artístic, per l'estudi i anàlisi, i poder diferenciar entre l'objectiu i el subjectiu.

   A tots ens han explicat, el descobriment d'Amèrica, amb estudis recents, sembla ser que no va anar tal com els cronistes de l'època, ens relataren, diuen entre altres coses, que "Cristobal Colon" va sortir del Puerto de Palos.  Huelva.




   Recentment, s'ha trobat un dibuix de l'època, que en comparar-se, amb el poble de Pals. Baix Empordà,  coincideixen amb antigues fortificacions.  No se sap de cap documentació de l'existència d'un port, ni de cap fortificació, en el poble de Palos. Huelva, en aquella època.



      En la reproducció del gravat, per En Bourtats en l'any 1727, s'ha canviat la senyera, per una bandera espanyola.
      Hi han desenes de gravats, amb senyeres en els vaixells.


   Entre la tripulació, va comptar amb molta participació catalana.
   Pare Boi, cap dels missioners.
   Ramon Paner, l'ermità que va evangelitzar als indis.
   Pere Margarit, el comandant militar de l'expedició i va acabar essent el governador del fort de Santo Tomás.




    Joan de Cosa, navegant, mestre, cosmògraf, i amo de la nau Santa Maria, és representat amb barretina, el seu retrat, es conserva en el Museu Naval de Marina.



   Cristòfol Colom, és un home culte, coneix la geografia, llegeix els clàssics grecs i llatins, pro en la seva correspondència amb la Cort, escriu en  castellà, amb faltes d'ortografia, intercala paraules catalanes, i en el diari de a bord, apareixen catalanismes com; com pardales (pardals),  fornero (forner),  fergeron (fugiren) aclarea ( clarexar)  bien cierto  (ben cert).



   També esta demostrat, que l'expedició, es pagà, amb moneda catalana.


















               
    Astrolabi.                                                                                                      Brúixola.
L'Astrolabi, fou usat pels navegans per calcular la latitud. Les anotacions de Cristòfol Colom, coincideixen amb la latitud de 46 º, Pals.  Baix Empordà.
La Brúixola, instrument d'orientació, emprat, per determinar direccions horizontals, a partir de la direcció nord-sud.
           

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada