divendres, 3 de maig del 2013

DIADA DE SANT JORDI


RETAULE DE SANT JORDI. de BERNAT MARTORELL.



Bernat Martorell. Sant Celoni 1.400 - Barcelona 1452.

Fa pocs dies vam celebrar la Diada  del nostre patró  sant Jordi. 

Jornada de portes obertes a la Generalitat i vaig recordar, a Bernat Martorell, que és l'autor de l'extraordinària pintura al tremp sobre fusta, anomenada Sant Jordi i el Drac, que formava part del retaule de Sant Jordi de la capella del Palau de la Generalitat, a la ciutat de Barcelona, actualment no és a cap sala d'aquest edifici, ni és propietat de la Generalitat, ni de cap institució catalana, sinó que pertany a l'Art Institut of Chicago, als EUA, on és exposada al públic.


Diverses  obres emblemàtiques del taller de Bernat Martorell, és troben en institucions museístiques de tres continents i en col-leccions particulars de localització molt diversa.

Se'n conserven cinc taules repartides entre dos museus, faltant-ne el Calvari que el coronava i la predel·la.


Sant Jordi, matant el Drac.

 
És la taula central del retaule, de gran bellesa, combina un aparent arcaisme amb un efectiu realisme, amb una bona composició i dibuix, en destaca el cavall, un dels estudis naturalistes més aconseguits de la pintura gòtica.   Pertany a l'Institut of Art de Chicago.





Judici.
 Judici. Taula lateral esquerra, part de baix, del retaule de Sant Jordi. Museu de Louvre de Paris.


                        Flagel-lació. Taula lateral dreta a baix. Museu de Louvre de Paris.



                         Calvari del Sant. Taula lateral esquerra a dalt. Museu de Louvre  de Paris.

             
Decapitació de Sant Jordi.
                Taula lateral dreta superior, del retaule de Sant Jordi. Museu de Louvre. de Paris.

Bernat Martorell, va ser un pintor pertanyent a la segona etapa del gòtic internacional a Catalunya, caracteritzada per estar més propera a l'estil flamenc, on prima la qualitat dels acabats i del color.

La seva pintura es caracteritza per una gran precisió tècnica, amb un dibuix ferm i una pinzellada minuciosa. Destaca igualment per la seva fantasia i interès vers elements anecdòtics o quotidians de la seva època.

Les seves obres estan plenes  de personatges expressius, abillats amb barrets, pells i robes de rics brocats.

També excel·leix en el color, i el Retaule de sant Jordi és un bon exemple; mai no s’havia vist a la pintura catalana una gamma cromàtica tan àmplia i ben contrastada, amb tons àcids i combinacions contundents.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada