L'Art Romànic, és un clar exponent de l'història, i la cultura mil·lenària de Catalunya, no sempre respectada, i molt sovint intencionalment menyspreada, oblidada i maltractada.
L'Art Romànic fou presentat a París el 1937, en una gran exposició organitzada per la Conselleria de Cultura de la Generalitat de Catalunya, i el Ministeri de Cultura del Govern francès.
![]() |
Situació de l'Exposició. |
L'exposició "Du X siècle au XV siècle. L'Art Català." s'instal·là al Musée National du Jeu de Paume, als jardins de les Tulleries a tocar el Palau del Louvre.
Després s'instal·là al Musèe National du Château des Maisons-Laffitte.
En el 1960, Espanya no formava part del Consell d'Europa, perquè a partir del 1939, el seu govern dictatorial, no era acceptat.
Moltes, peces de l'art Romànic Català, s'han localitzat lluny del seu origen. Alguns exemples:
![]() |
Mig claustre de s. Miquel de Cuixà. |
El mig claustre de sant Miquel de Cuixà.
L'any 1907, van volar a l'altra banda de l'Atlàntic.
Des del 1938, es troben en una secció (The Cloisters) del Metropolitan Museum de Nova York.
Altres elements de claustres del romànic català es troben al Philadelphia Museum of Art, i al Musée National du Moyen Âge, o Museu de Cluny, a París.
Pintures murals, sobre pedra, de l'església de santa Maria de Mur. Estat en que quedara l'església, després de l'espoliació. Actualment restaurada. |
Representació de les pintures murals, sobre pedra de l'església de santa Maria de Mur, al Pallars Jussà.
En el 1921, estaven a la venda en l'Hotel Savoy de Nova York. Les va comprar el Museum of
Fine Arts de Boston, on són exposades al públic. El fresc de l'absis, va ser desmuntat en nou fragments, per el seu transport marítim.
Aquest fet , fora el detonant per crear la secció de Pintura Romànica, del Museu d'Art de Catalunya, a fi de protegir les pintures de les esglésies del Pirineu.
![]() |
Tres apòstols, Felip, Judes, Bartomeu. Pedra calcàrea, amb restes de plom a les ninetes dels ulls. |
![]() |
Crist i sant Pere, de pedra calcàrea, amb restes de policromia, i restes de plom a les ninetes del ulls. |
Relleus de pedra de la Catedral romànica de Vic.
És troben actualment, als museus d'art de Lió, Londres i els Estats Units.
Igualment algunes escultures de fusta de les esglésies de la Vall de Boí, han viatjat fins als Museu de Cluny, a París, i al Fogg Art Museum de Cambridge, i a Massachusetts.
Alarmats, davant d'aquest espolí artístic-cultural, i gràcies al treball de recerca (de més de trenta anys,) de l'Institut d'Estudis Catalans,i la Junta de Museus, per fi, van aconseguir, que el 30 de novembre de 2000, un conjunt d'arquitectura romànica, de la a Vall de Boí, fos, declarat per la UNESCO Patrimoni de la Humanitat.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada